Abordarea Reggio Emilia
Abordarea Reggio Emilia isi are originile in gradinitele din orasul care ii poarta numele (Reggio Emilia) din Italia al carui fondator a fost educatorul Loris Malaguzzi. In prezent aceasta abordare este raspandita in toate colturile lumii (majoritatea scolilor din Italia au adoptat aceasta abordare dar ea este folosita la scara larga in toate zonele globului inclusiv Singapore, Hong Kong sau SUA).
100 poem
Copilul are o sută de limbaje/ O sută de mâini/ O sută de gânduri/ O sută de feluri de a gândi/De a se juca, de a vorbi /O sută, mereu o sută/De feluri de a asculta/De a se minuna, de a iubi./O sută de fericiri /Pentru a cânta şi a-ntelege./O sută de cuvinte pentru a descoperi/O sută de cuvinte pentru a inventa/O sută de cuvinte pentru a visa./Copilul are/O sută de limbaje şi o sută de sute de sute inca. /Dar… i se fură nouăzecişi nouă./
Fiecare copil este o ființă curioasă, cu potențial nemărginit, creativă, dornică de explorare, de învățare și capabilă de a observa și de a înțelege lumea într-o sută de feluri. Această proiecție a copilului ajută de fapt adultul să fie deschis în a observa și a înțelege copilul în individualitatea sa, fără a avea o percepție predefinită despre acesta.
La bazele abordării Reggio Emilia stau curiozitatea și creativitatea copiilor. Copilul este co-autorul învățării sale, ceea ce înseamnă că el este parte activă în învățare, care se face în funcție de interesele sale și de aportul, creativitatea, întrebările și interpretarea lui.
Rolul principal al educatorului în toată povestea copilului este de a fi partener de învățare pentru copil; iar înainte de orice trebuie să îl observe și să îl descopere pe acesta ca să poată ghida învățarea.
Sistemul Reggio Emilia se bazează pe explorarea mediului, fiind folosite cât mai multe elemente din natură. În călătoria lor explorativă, copiii folosesc modalități de expresie precum: mișcarea, colajul, muzica, dansul, pictura etc.
Mediul inconjurator este al Treilea Profesor in conceptia lui Loris Malaguzzi.
Modul de aranjare al PIAZZA REGGIO pe centre de interes, materialele naturale la care copiii au acces liber, modul de organizare al activitatilor (invitatia la joaca si loose parts) contribuie la dezvoltarea armonioasa a copiilor.
Spatiul creat pentru copii incurajeaza comunicarea intre ei, explorarea si colaborarea. La noi in Piazza, copiii invata liber sau ghidati de educatorul Reggio trecand pe la toate centrele: Taste Zone, Lego Centre, Science Centre cu iepurasi, pesti si papagali, Light Table cu materiale transluscente, Relax Zone, Tuff tray zone, s.a.m.d.
Nu în ultimul rând, filozofia Reggio Emilia pune accent pe parteneriatul educator (grădiniță) – părinte, plecând de la ideea că părintele este primul educator al copilului și că o strânsă comunicare și colaborare între părinte și educator poate ajuta dezvoltarea armonioasă a copilului.
Curriculum-ul aplicat este cel avizat de Ministerul Educatiei – Curriculum-ul pentru Educatie Timpurie – 2019 https://www.edu.ro/sites/default/files/Curriculum%20ET_2019_aug.pdf
si este imbogatit cu Curriculumul Emergent care este metoda prin care educatorul impreuna cu psihologul planuieste activitatile si proiectele inspirandu-se din nevoile copiilor si in functie de ariile de interes ale acestora. Curriculum nu este unul fix de la care nu se poate deroga si care trebuie urmat cu strictete ci el este format si in functie de ideile copiilor, de ariile de interes pe care acestia le manifesta.
De ce sunt importante materialele in abordarea Reggio Emilia?
Materialele folosite in Piazza Reggio si in Art Studio sunt inspirate din mediul inconjurator si din viata zilnica:
Ce materiale folosim:
Materiale naturale: bucati de lemn, scoarta de copac, frunze, conuri de brad, pietre, pamant, nisip, ghinde, conuri de brad, scoici, gheata. Pentru ca multe dintre aceste materiale sunt culese direct de copii, ii incurajam pe acestia sa iubeasca natura, sa vada in aceasta un prieten de joaca.
Materiale reciclabile: role carton, capace, nasturi, resturi material textile, sticle etc. Copiii isi dezvolta imaginatia si descopera ca aproape orice obiect poate fi transformat in arta si arta intr-o distractie.
Materiale artistice:acuarela, lut, plastilina, pietre colorate,materiale de hartie,margele, creta, pene, paste, etc.
Prin utilizarea unei palete largi de materiale dezvoltam latura artistica a copilului.
Materiale stiintifice: harti, microscop, schelet uman, corpuri ceresti etc.
Materiale didactice: planse de lucru, carti tematice.
Lumini si umbre – Retroproiector, teatru de lumini si umbre
Oglinzi
Va invitam sa faceti un tur al gradinitei sa cunoasteti personalul dedicat si copiii nostri inteligenti si echilibrati emotional!